Det är både en vetenskap och en konstart att odla blommor och hur gärna du än vill lyckas så går det inte alltid riktigt som det ska. Ju mer erfaren du blir desto lättare kommer det att gå men även den proffsigaste trädgårdsmästaren kan råka ut för röta eller ohyra. Av den anledningen är det viktigt att vara uppmärksam på dina blommor och se vilka symptom de uppvisar om de inte verkar må så bra.

Klassiska misstag

Ett av de vanligaste misstagen är bevattningen och det gäller både trädgården och krukväxterna. Här är det viktigt att veta varje växts individuella behov och det kan skilja sig avsevärt från sort till sort. Vissa blommor älskar massor med vatten medan andra blir sura av ett halvt glas i veckan. En bra tumregel är att blad som börjar bli gula ofta har blivit det på grund av för mycket vatten, medan hängiga och livlösa blad beror på törst!

Utrymmet spelar också stor roll! Oavsett om du planterar i kruka eller direkt i jorden är det viktigt att varje växt får det utrymme som den behöver. Medan du ofta kan sätta flera pelargoner i en och samma kruka vill en ros gärna stå på egen hand, och du bör aldrig plantera blommor och ätbara grönsaker och rotfrukter ihop. Örter kan däremot samsas, förutom basilikan som är en ensamvarg.

Tänk också på ljuset. Olika blommor behöver olika mängd ljus och därför bör du till exempel inte plantera soldyrkande blommor på en plats som vetter åt norr. Det är också smart att inte plantera höga växter nära små, då de större plantorna kan skugga de mindre trots att du befinner dig på en solig plats.