De flesta människor trivs med lite blommor och grönt omkring sig. Krukväxter i fönstret, en stor grön växt vid soffan och åtminstone sommartid välkomnande pelargoner i stora krukor utanför ytterdörren om det är möjligt.

Den som är engagerad i sin boendemiljö kan göra mycket för att få det mer trivsamt både inne och ute. Finns det gröna ytor går de kanske att utveckla med några väl valda blommor eller buskar med hyresvärdens tillstånd. Gå gärna samman med grannarna och kom överens om vad ni vill göra och vem som ska vattna om det behövs.

Grannföreningar och engagemang

Den som bor i bostadsrätt har kanske en aktiv styrelse som tar hand om planteringarna, annars är det ju en bra sak att tipsa om. För styrelsen är det viktigt att lyssna in vad hyresgästerna helst vill ha så alla kan hjälpas åt och ta ansvar tillsammans. Det finns riktigt lyckade exempel på så kallad stadsodling där hyresgäster får en odlingslåda för att plantera blommor, bär eller kryddväxter efter eget tycke och smak.

Den här typen av gemensamt engagemang och gemensamt ansvarstagande är väldigt roligt för många. Väldigt långt ifrån det många befarar så fort det blir tal om engagemang och är rädda för att hamna med en massa pappersexercis och redovisning i föreningen eller styrelsen. Köp in tjänster för det administrativa vad gäller fastighetsförvaltning rent allmänt och frodiga jordgubbsplantor för trivselns skull så blir det bäst för alla.

Odla med barnen

Barnfamiljer brukar ofta uppskatta det här med odling. Att så frön på våren, vattna och se de första gröna bladen är egentligen ett mirakel som kan återupplevas tillsammans med små barn. Att sedan framåt sommaren få dra upp de första små söta sommarmorötterna kan få vilket grönsakshatande barn som helst att glatt börja knapra i sig läckerheterna.

Konsten att välja rätt blommor

Det kan vara en konst att välja rätt blomma för rätt plats och ändamål. Pampiga solrosor kan passa fint mot en solig husvägg, vackert gröna rhododendron trivs bäst i skugga och med rätt jordmån. Sedan finns det förstås sådana där enkla men vackra allroundblommor som trivs nästan överallt bara de får en skvätt vatten då och då. Vet du inte vad du vill ha så fråga proffsen som finns där du köper dina växter och blommor. De vet och de ger gärna råd.