Blommor är vackra men de kräver också en hel del uppmärksamhet och kärlek. Oavsett om du har ett par krukor eller en hel trädgård är det därför viktigt att du har redskap som underlättar ditt arbete. Medan vissa, som till exempel kantskärare, kanske inte är de absolut mest essentiella verktygen är andra helt oumbärliga för både proffs och amatörer.

Det första du bör skaffa

De två första redskapen du bör skaffa om du ska odla blommor är en planteringsspade och en

sekatör, som fått sitt namn från det latinska verbet för att skära, secare. Utan de här två blir ditt liv med blommorna inte samma sak! Spaden hjälper dig inte bara att gräva hål där du ska plantera frön och blommor utan kan också vara till stor hjälp om du ska transplantera eller flytta blommor.

Sekatören, å andra sidan, behöver du för att klippa grenar och stjälkar. En vanlig sax kan inte göra jobbet så skaffa direkt en bra sekatör för att antingen klippa av färdiga blommor till en bukett eller skära ner en växt som börjar bli för stor. Du kan också knipsa av torra pinnar och få bort taggar, och du kommer garanterat att använda den mycket flitigt.

Beroende på hur stort du kommer odla behöver du också ett bra bevattningssystem, och här finns det många alternativ. För en stor trädgård kan du installera sprinklers medan en mindre rabatt eller balkong bara kräver en vattenkanna. Det finns också smarta slangar i mjukt material som är enkla att rulla ihop och är försedda med ”pistoler” som kan regleras så att de antingen sprutar hårt eller blöter dina blommor som ett lätt duggregn.

Om du planerar att odla klättrande eller höga blommor är det viktigt att du har ett bra stödsystem som både är snyggt och funktionellt. Vill du inte ha klassiska pinnar eller stora ställningar kan du skaffa trådspaljéer som är lite nättare och ofta designade i vackra former.

Tyngre redskap

För dig som verkligen tänker gå in för en regelrätt trädgård kommer du även behöva lite tyngre grejer som exempelvis en spade att gräva i rabatten med, en räfsa för att få bort torra löv och ogräs liksom en skottkärra att forsla bort allting med. En häcksax kan hjälpa dig att jämna till buskar och en plog eller jordfräs luckrar upp jorden inför sådden.