Trädgårdsmästeri är en urgammal syssla som återfinns i många kulturer och har gett människan glädje och nytta i alla tider. Från östasiatiska zen-trädgårdar till överdådiga europiska slottsanläggningar finns det många stilar och idéer som förskönar och ger en känsla av harmoni med naturen.

Det är även vetenskapligt bevisat att det främjar hälsan att pyssla i trädgården, och även om du bara har några krukor på balkongen kan det hjälpa dig att stressa ner och att få nyttigheter på tallriken. Att hålla på med blommor och plantor ger dig mental och fysisk stimulans, sänker ditt blodtryck och gör dig gladare. Dessutom är det både gott och nyttigt att ha egna kryddor, grönsaker och frukter.

Börja med det enklaste

Om du aldrig förut har sysslat med blommor är det bra att börja så enkelt som möjligt. På så sätt undviker du frustration och får i stället mersmak. Pelargoner är bra för nybörjare då de är väldigt tåliga, kommer i över 1000 sorter och dessutom är tacksamma att ta snittar av och plantera om. En annan kul och relativt lätt blomma är solrosen som växer snabbt och blir väldigt ståtlig. Blåklinten är ett annat vackert alternativ som inte behöver så mycket skötsel, samtidigt som den blir sagolik att se på.

Var försiktig med giftigheten

Hur vackra blommor och växter än är finns det en hel del som är giftiga, antingen för dig eller för dina husdjur. Att bränna torkad oleander kan få dig att förlora medvetandet och en häst kan dö av att tugga i sig den fina växten. Katter är mycket känsliga för liljor och julstjärnor, liksom långbladiga växter som förvisso inte är giftiga men innehåller långa trådfibrer som kan fastna i halsen på dem. Även hundar kan råka illa ut och de kan bland annat bli förgiftade av murgröna, tulpaner och krysantemum. Då de är notoriskt kända för att snabbt tugga i sig vad som helst är de särskilt utsatta.

Sätt egen potatis

Ett kul projekt som inte brukar misslyckas är att sätta egen potatis som du sedan kan festa på. Du kan odla i rabatten, i hink eller i påsar och allt du behöver är några friska sättpotatisar, god jord och vatten ett par gånger i veckan. Allteftersom blasten växter täcker du med mer jord och det brukar ta ungefär två månader innan potatisen är klar.

En fin örtträdgård

Örter är inte bara vackra, de doftar också underbart och kan ge härlig smak åt din mat. I många kulturer är det populärt att blanda blommor med örter så att trädgården får en lite vild och varierad stil. I en rabatt kan du till exempel sätta blommor i olika färg, samtidigt som du varvar med rosmarin, timjan eller mynta och få ett kul och inspirerande resultat.