Blommor är verkligen en av naturens mest vackra skapelser med sina unika färger och utseenden! Att få en bukett blommor gör de flesta glada och det uppskattas mycket. En blomma är en del av en växt vars uppgift är att producera frön, men även fungera som fortplantning åt växten. Blommor har många användningsområden världen över och har viktiga kulturella funktioner.

 

Blommornas användningsområden

 

Blommor används inom många olika områden och blommor både odlas och växer fritt ute i naturen. Inom hela landet finns det några kända, vackra trädgårdar att besöka som är öppna för allmänheten. Många dessa underbara trädgårdar har en mångfald av olika blomarter från världens alla hörn. Några exempel är bland annat Botaniska trädgården i Uppsala med sina linneanska trädgårdar, Fjällbotaniska trädgården i Västerbotten, Sollidens slottspark på Öland eller till exempel Wij trädgårdar i Ockelbo. Blommor används även världen över i kulturella sammanhang där man har fester, tillställningar eller riter. Blommor används även inom kommunal regi på många orter i Sverige för att planteras i parker, utanför hyreshus, sjukhus, rondeller eller på andra offentliga platser. Blommor ges ofta bort eller förekommer vid olika högtidliga tillställningar som födelsedagar, bröllop, studenten, mors eller fars dag samt även på begravningar. När man vill ge bort en blomma eller en bukett, köper man vanligtvis blommor i en blomsteraffär. Blomsteraffärer har smarta elkylskåp som förvarar snittblommorna styckevis. Om man själv äger en blomsteraffär, kräver lokalen en hel del el både till kylskåpet och till hela lokalen. Oavsett om man har ett företag eller alternativt en privatbostad, finns det möjlighet att få bra och billig el med fördelaktiga avtal!

Blommornas betydelse

Förr var det vanligare att man hade mer kunskap om en viss blomsort och antal blommor stod för en speciell betydelse och budskap till mottagaren. Man brukar även kalla det för blomsterspråket. Om man vill binda en egen bukett, finns det bra tips hur man binder vackra buketter själv som man kan ge bort. Idag använder man inte blomsterspråket i lika stor utsträckning men visst förkommer det ändå. Det finns bra fakta om blomsterspråket som kan vara bra att veta. Tio blommor betyder ”vill du gifta dig med mig” och en klassiker är tio röda rosor. Röda rosor står för ”jag älskar dig”. Några mer okända varianter är att om man ger en tussilago betyder det ”du är min första kärlek” och att ge en kärleksört betyder ”får jag aldrig träffa dig ensam?”. Färgerna på blomman eller blommorna har också en betydelse precis som med art av blomma eller antal. Faktu med fördelaktiga avtal!

Blommornas betydelse

Förr var det vanligare att man hade mer kunskap om en viss blomsort och antal blommor stod för en speciell betydelse och budskap till mottagaren. Man brukar även kalla det för blomsterspråket. Om man vill binda en egen bukett, finns det bra tips hur man binder vackra buketter själv som man kan ge bort. Idag använder man inte blomsterspråket i lika stor utsträckning men visst förkommer det ändå. Det finns bra fakta om blomsterspråket som kan vara bra att veta. Tio blommor betyder ”vill du gifta dig med mig” och en klassiker är tio röda rosor. Röda rosor står för ”jag älskar dig”. Några mer okända varianter är att om man ger en tussilago betyder det ”du är min första kärlek” och att ge en kärleksört betyder ”får jag aldrig träffa dig ensam?”. Färgerna på blomman eller blommorna har också en betydelse precis som med art av blomma eller antal. Faktum är att inte bara tio röda rosor betyder ett frieri, utan även en bukett med blå, röda och vita blommor! Blommor upphör aldrig att förgylla vår vardag, sätta färg och glädje på omgivningen och göra oss glada!