Blommor är vackra skapelser från moder natur. Sedan urminnes tider har naturen blivit prydd av en mängd varierande arter av blommor. Ordet blomma heter på latin flos. I Sveriges natur har vi många vilda arter men även odlade blommor i speciella anläggningar eller trädgårdar.

 

Blommornas unika historia

Blommor har funnits på jorden långt innan människan existerade och dinosaurier härskade på jorden. Svenska forskare från Naturhistoriska Riksmuseet, har hittat fossil av världens första blommor som är cirka 130 miljoner år gamla. Blommorna var bara några millimeter stora. Innan dessa första blommor kom, fanns växter i form av barrträd, ormbunkar och andra växter som inte blommar. Med tiden då blommor utvecklats och människan funnits, brukade man redan på stenålderstiden smycka sig med dem. Senare in på vikingatiden användes blommor till trädgårdar och vid bröllop eller utsmyckning vid högtider. Blommor genom historien fram till idag, används inom många högtider och andra tillfällen då blommans betydelse ofta förmedlar något vackert.

Blommor är en del av vår miljö

I Sverige har vi Naturvårdsverket som skyddar utrotningshotade arter av blommor. Denna typ av skydd kallas för fridlysning. I en allt mer miljömedveten värld vi lever i, måste vi alla värna om naturen och djuren. Vi som individer kan själva göra medvetna val för vår miljö genom att sänka vår elförbrukning. Då kan https://tibber.com/se/ ge smarta lösningar som på sikt värnar om vår natur, men som konsument sparar man även pengar! För att vi ska skydda vår natur, vilda djur och fauna måste vi alla ta ansvar. Naturvårdsverkets skyddade naturblommor i Sverige är bland annat fridlysta vårblommor som liljekonvaljer, blåsippor och gullvivor.

I Sverige odlas blommor av alla de slag, eller importeras för att säljas i blomsterbutiker. Vi kan även skapa vackra trädgårdar med blommor. Många av oss har hört uttrycket ”säg det med en blomma”. Det finns en mängd budskap med blommor när det kommer till färger, antal i en bukett eller typ av blomma. Ett frieri har tio röda rosor men kan även bestå av en bukett av röda, vita och blåa blommor. Om vi får en blomma som gåva i kruka eller som bukett, känner vi oss glada av omtanken och gesten. Faktum är att forskning visar på att blommor gör oss gladare och både blommor och plantor bidrar till lyckligare liv.