Blommor finns i alla färger och former. Från vårens krispiga tulpaner till vinterns julrosor skänker de glädje inomhus under hela året. Köpeblommor finns och är ofta anpassade efter årstider eller högtider. Sedan har vi de där vildväxande blommorna. Vem har inte blivit glad över vårens första tussilago som lyser gult i något dike. Blommor betyder mycket för de flesta vare sig de är köpta, odlade eller växer som de vill ute i det fria.

 

Blommor i glädje och sorg

Blommor har faktiskt ett eget språk, vilken blomma det är och vilken färg den har kan skicka ett tyst budskap till den som vet och förstår. Men det vanliga är kanske att man har egna tankar om vilka blommor som passar vid olika tillfällen. Egentligen finns inga bestämda regler utan det går fint att välja efter känsla. Exempelvis vid en begravning på västkusten kunde en hjälpsam begravningsbyrå i göteborg bistå och ge bra tips om vad som skulle passa just där.

Må bra av blommor

Nästan alla mår bra av blommor, det finns personer som är allergiska och självklart ska vi visa hänsyn till dem i våra val av växter. Att undvika kraftigt doftande blommor som syrener och liljekonvalj kan vara en bra början. Gröna växter fungerar nästan alltid. Särskilt i dessa tider av isolering är det en väldigt uppskattad gåva att ge bort en blomma till någon som sitter ensam.

Odla dina egna blommor

Extra mycket känsla blir det om du odlat dina blommor själv. Från ett frö eller en lök till en vacker blomma. Varför inte välja att anpassa din rabatt efter blomsterspråkets olika koder eller välja någon av alla vackra landskapsblommor? En hel blomsteräng är kanske det vackraste av allt.

Blomsterspråket

Att röda rosor har med kärlek att göra vet de flesta. Men inte så många känner till att tio röda rosor faktiskt är ett frieri, det betyder: Vill du gifta dig med mig? En ståtlig röd amaryllis signalerar högakt medan den som köper ett knippe persilja till sin partner ger det prosaiska budskapet att hen ”blir ganska nyttig i hushållet”. Välj alltså med omsorg, mottagaren kanske vet mer om blomsterspråket än du själv.