Precis likt det mesta så går det trender även bland blommor och i år är inget undantag. Från att intresset varit stort för blommor som kräver mer skötsel, som t.ex. mer regelbunden vattning och omplantering så sneglar vi nu mot stora maffiga växter som inte kräver lika gröna fingrar. Vissa växttrender håller i sig, som den alltid aktuella monstera och något som blivit mer vanligt är att köpa the queen of monstera, nämligen monstera adansonii variegata.

 

För den som inte vet är det den mest ovanliga och därmed också den dyraste av monstera. Det är inte helt ovanligt att en stickling säljs från 15 000 kr till 20 000 kr. Blomman har det karakteristiska utseendet för en monstera men med stora vita inslag på bladen. Väl värt att veta innan man slår till på en sådan blomma är att den kräver att man har kunskap om vad den behöver och väldigt gröna fingrar. Det här är inte en blomma man kan åka i väg hemifrån och glömma bort i några dagar men om du är redo för en växtbebis så kör på!

 

Trender för 2021 är alltså stort och lättskött. I år kan vi se den s.k. golvblommans återkomst i form av yuccapalmer och high chaparral. Yuccapalmen älskar solljus men se upp för att låta bladen vidröra fönsterrutan då de lätt blir brända. På sommaren kan man med fördel ställa ut yuccapalmen om möjlighet finns då den fullkomligt stormtrivs i solen. Yuccapalmen kan bli väldigt hög, upp till 9 meter, ett riktigt träd med andra ord. Ett annat populärt träd man plockar fram en gång om året är en julgran och den går aldrig ur mode utan går att förnya på ett flertal sätt med dekorationer. Blommar gör yuccapalmen om den trivs och då mot slutet av sommaren i form av lite större vita blommor. Låt yuccapalmen torka ut med jämna mellanrum innan du vattnar den igen, det trivs den bra med. En lättskött växt som är behaglig att vila ögonen på.

High chaparral är 90-talsblomman som gjort storstilad comeback. Efter att den här snyggingen varit lite bortglömd i många år så har den nu fått revansch. Den är otroligt snygg att ha i en enkel lerkruka och ståendes på golvet. Liksom yuccapalmen är den lättskött och man kan låta den torka ut lite innan man vattnar den. Om man är en person som gillar att ta sticklingar så är den här blomman perfekt då den växer så det knakar. High chaparral gillar att stå i omväxlande sol, omväxlande skugga och kräver alltså inte mer än att du vattnar då och då samt knipsar av sticklingar när det blir för många.